Ohlédnutí za sezónou 2015/2016

Účast Anežky Malcharové na Letním mistrovství České republiky v plavání, konaném od 1. do 3. července v Pardubicích, znamenala pro Plavecký klub Bohumín pomyslnou tečku za sezónou 2015/2016. Co do dosažených úspěchů jednalo se o jednu ze dvou nejúspěšnějších sezón v dějinách klubu. Co do počtu aktivních členů, jednalo se jednoznačně o sezónu nejúspěšnější.

Nejhodnotnější sportovní vavříny pro Bohumín obstarala juniorská reprezentantka Anežka Malcharová, která na Letním mistrovství republiky staršího žactva obhájila zlatou medaili na 200 m prsa. K ní přidala další dvě bronzové. Jednu v zimě na krátkém bazéně (200m prsa) a jednu v létě na dlouhém (100m prsa). Anežka se již druhým rokem po sobě potýkala rovněž s dospělou konkurencí. Nejhodnotnějším výsledkem v bojích s domácí plaveckou špičkou byl postup do finále a konečné fantastické 6. místo na 200 m prsa na Velké ceně Ostravy (nominačním závodu na olympijské hry do Ria). Vedle dalších mítinků v rámci Českého poháru je třeba zmínit účast na Zimním a posléze Letním mistrovství ČR v plavání, kde dosáhla už na 17. místo. I pro nadcházející sezónu zůstává Anežka v juniorském reprezentačním výběru.

Vedle Anežky nejvíce zazářil jedenáctiletý Marcel Grüner. Marcel získal v zimě bronzovou medaili na Poháru České republiky desetiletých na trati 50 m motýl. V létě už jako jedenáctiletý na poháru své umístění dále vylepšil ziskem dvou stříbrných medailí na 50 a 100 m motýl. V lednu Marcel dosáhl rovněž na medaile a finálovou účast na prestižních závodech v rakouském Linci.

Dalšími dvěma klubovými tahouny byli Kuba Gryc a nově i motýlkář Karel Babicz. Oba se stali přeborníky oblasti a oba se rovněž představili na mistrovstvích republiky svých věkových kategorií. Kuba startoval na dvou šampionátech v celkem 7 startech, v nichž dosáhl nejlépe na hodnotné 9. místo na 200 Z. Karlovi v zimě o pouhých šest desetin vteřiny unikla medaile na Poháru ČR jedenáctiletých na 100 m motýl (5. místo). V létě již na Mistrovství ČR mladšího žactva atakoval, zatím smolně neúspěšně, nejlepší desítku v obou motýlkářských závodech.

Na vrcholných závodech, kterými jsou v kategorii deseti a jedenáctiletých plavců Poháry České republiky, se představili dvakrát vedle Marcela ještě Kuba Křístek, jenž získal tři umístění do desítky na všech třech prsařských distancích, a Pepík Hanuliak, kterému se nejlépe vyvedl letní start na 200 Z, kde získal čtrnácté místo. Klárka Nováková a Štěpán Jaroš se pak představili alespoň na jednom Poháru ČR.

Za výše jmenovanými nám pomalu dorůstají nové naděje, především pak eskadra devítiletých, již úspěchy ověnčených: Anička Kohanová, Andrejka Czerná, Samuel Hübscher, Peťa Trucla a mnozí další. Ti se skvěle prezentovali už v lednu na tradičně silně obsazeném závodě pro nejmladší, Brněnském Tučňáčku. Definitivně pak o sobě dali vědět na jaře, když se na oblastních přeborech žactva v Kopřivnici pravidelně střídali na stupních vítězů. Anička s Andrejkou dokonce vystoupaly na nejvyšší stupínek. 

Pod sportovními úspěchy jsou i nadále podepsaní trenéři Adrian Kuder a Petr Šlachta. Nově k nim však musíme připočíst Šimona Víchu, který se plnohodnotně podílel na přípravě Karla Babicze a Marcela Grünera. Za úspěchy v podobě zvládnutí plaveckých základů, zdokonalení plaveckých schopností a především vykouzlení rozradostněných úsměvů na tváři nejmenších plavců se dále podílel trenérský kolektiv ve složení: Veronika Kleinová, Zuzana Krpcová, Hana Krpcová, Tereza Kalichová, Katka Skudříková, Marie Kočařová, Tomáš Kadlec a asistenti. Poděkování závěrem patří všem více než dvěma stům plavcům, kteří v průběhu sezóny docházeli na pravidelné tréninky a rovněž jejich rodičům.


Zpět

Partneři a sponzoři

děkujeme naším sponzorům